Novi stari ja


Žbun! To je reč koja najbolje opisuje ono što mi godinama unazad pokriva skoro dve trećine lica, zaklanja usne, zube, osmeh i gotovo sve osim očiju. Mnogi se pitaju, u poslednje vreme sve glasnije, zašto sam to sebi uradio.

Ona me nije napustila


Žene najbolje znaju da duga lepa kosa ne izraste tek tako, sama od sebe i bez kontrole. Rešenost u tome igra veliku ulogu, jer ukoliko želite da imate dugu kosu, morate računati s fazama kada će ona izgledati unajmanje loše ma koliko se oko nje trudili. Koliko god to izgledalo čudno iz ove perspektive, i sam sam nekada puštao kosu. Doduše, „bilo je to davno, davno...“, baš kao u bajci. Voleo sam dugu kosu, ali je ta ljubav „pukla“ jer je bila neuzvraćena, na šta su me najpre grubo opomenuli ogledalo i  prve fotografije na kojima sam primetio da mi se blic reflektuje o teme. A nije da je nisam negovao kosu! Dok je bila duga nemilice sam trošio preparate za koje sam verovao da su efikasni u oblikovanju moje frizure. Proizvođače neću pominjati iz straha od nove kazne, dosta sam platio!

A onda sam poželeo da pustim bradu. Želja je bila podstaknuta mojim urođenim talentom da ubedim sebe da mi nešto baš dobro stoji, idejom o podršci koju bih mogao imati u raznovrsnom tržištu koje je namenjeno bradonjama i potrebom da svom frizeru dam priliku da nešto i uradi pre nego što mi naplati uslugu.

Ljubav je to

Dakle, ovako to ide: ujutru ustaneš, umiješ se, tj. pažljivo opereš brkove i bradu, naneseš balsam i na kraju te čeka sušenje koje je ništa manje zahtevno od sušenja kose slične gustine i dužine. To je proces koji valja ponoviti najmanje tri puta dnevno. Pri tome treba imati u vidu da vam nije uvek pri ruci odgovarajući sapun i peškir, te da ubrus, kakav god bio, uvek ostavlja tragove u bradi. Ukoliko preskočite neki put ovaj ritual a pogotovo onaj jutarnji, verovatno će vas boleti brada a brkovi sigurno. Ukoliko pak dozvolite da vam se brkovi ili brada zamrse, spremite se na češljanje koje će se pretvoriti u bolno čupanje dlaka.

Nije lako, ali ako zaista želite da uživate u „žbunu“ na svom licu, predlažem vam da prikupite svu neophodnu opremu i da odlučno krenete u avanturu. Usput nemojte zaboraviti da brada nije maska iza koje se krijete, već izraz vašeg stava, individualnosti i posebnosti. Brada je kroz dugu istoriju evoluirala od podrazumevajućeg ukrasa na muškom licu i modnog detalja do obeležja statusa ili pripadnosti određenoj supkulturnoj grupi. Ali, vaša brada je vaša stvar i na vama da joj odredite značenje.

Nije noga, izrašće

Ovo nije moja parola, već natpis za koji sam čuo da krasi zidove jedne berbernice u Nišu. Deluje kao uteha za one kojima se ne dopadne sopstveni odraz u ogledalu posle berberinove intervencije. Meni će poslužiti kao dobar argument u korist odluke da se oprostim od brade koju sam negovao pune četiri godine. U jednoj beogradskoj berbernici čuo sam priču o tome kako je momak rešio da iznenadi devojku tako što će se obrijati. Verovao je da će joj se promena svideti budući da žene često ne vole bradu. Ali, sa devojkama nije uvek sve tako jednostavno. Ostao je bez brade i bez devojke. Ona ga nije znala bez brade a to što je videla verovatno joj se nije svidelo. Nije da mi ova anegdota ne prolazi kroz glavu sad kad treba da se suočim sa sobom golobradim, ali moja žena poznaje oba moja lica. Ukoliko vam se desi da iz sličnih razloga ostanete bez partnera, smatrajte da ste na dobitku.

Neka britva bude oštra

Od sebe bradatog oprostiću se uz nešto izmenjenu rečenicu s kraja „Stranca“, mog omiljenog romana. I dok se Merso od sveta oprašta s nadom da će mu giljotina biti oštra, ja bradatom sebi želim oštru britvu i laku berberinovu ruku. Vreme je da se suočim sa sobom u ogledalu, bez ukrasa, maski i čista obraza. Do nekog novog vremena i novih odluka.


Коментари

Постави коментар

Популарни постови